Новини

Български фестивал на сливата - бит и култура в Троянския край

Сряда, 07 Август 2019

Тазгодишното издание на Българския фестивал на сливата по традиция ще се проведе в Троян и в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак. Събитието ще протече в периода от 21-ви /събота/ до 23-ти /понеделник/ септември. Пъстра програма и много изненади обещават организаторите.

На 21 септември в 11.00 ч. с празнично шествие ще бъде поставено началото на събитието в Троян. В 11.30 ч. ще бъде запален казанът за изваряване на ракия. В това ще се включи и големият кулинар Ути Бъчваров.

В 13.30 ч., същия ден, ще започне фестивалната програма и в с. Орешак, там, където преди повече от 25 години за пръв път се провежда Празник на сливата.

Обичани имена от българската музикална сцена ще зарадват публиката на Фестивала. Павел и Венци Венц и Кирил Хаджиев - Тино - финалист от музикалното предаване „Гласът на България 2019 г.“ ще бъдат изпълнителите в музикалната вечер в Троян.

През следващите дни ще се включат също Деси Добрева, Николина Чакърдъкова, Неврокопски танцов ансамбъл, фолклорен ансамбъл "Тракия"-Пловдив, формация „Българи“, гайдарски състав „Орфикус“.  Откритата сцена отново ще е място за изява на състави от цялата страна.

В програмата в Националното изложениеще участват Кристина Димитрова, Тони Димитрова,  Духова музика „Заедно“, Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Вергиния Борисова и Добромир Дишев - акустична китара, фолклорен танцов ансамбъл "Магия" – Ловеч и не на последно място - Общински младежки духов оркестър с мажоретки –  Троян. 

Време и място ще има и за представяне на кулинарните тардиции от Троянския край. Ще бъдат показани стари и нови рецепти със сливи и продукти от тях. Ще има и демонстрационно изваряване на сливова ракия, съпроводено от дегустация. 

Пъстрата "Улица на занаятите" ще посрещне майстори и гости. От там ще могат да се закупят произведения на занаятите и сувенири за спомен от Българския фестивал на сливата.